Moderný bungalov s ekologickou minerálnou izoláciou

Jeden z našich projektov, sme realizovali v obci Hrubá Borša v Bratislavskom kraji. Predmetom zatepľovania bol moderný, rekreačný bungalov pre manželský pár, ktorý má rád golf a plánujú ho využívať najmä v letných mesiacoch. Dom je situovaný v prírodnom prostredí pri golfovom ihrisku a jazierku a preto použitie ekologických materiálov na zateplenie domu je ako stvorené.

V letných mesiacoch stúpajú teploty vysoko a hlavným cieľom majiteľov je, aby sa dom v tomto období neprehrieval. Rozhodnutie, aký materiál bude na zateplenie domu použitý, nechali manželia na svojho syna, ktorý realizoval aj samotnú stavbu domu. Dom má valbovú strechu a preto zvolil ekologickú fúkanú izoláciu v hrúbke 40 cm Supafil Loft 045, ktorá je pre tento typ strechy ideálna. Dôvodom výberu práve tejto izolácie boli výhody, ktoré poskytuje pri zateplení sadrokartónových sadrokartonového stropu, a to hlavne dokonalé zateplenie okolo závesného oceľového roštu a elektrických káblov s vylúčením tepelných mostov.

Fúkaná izolácia zabraňuje nielen únikom tepla v zime, ale zároveň odstraňuje prehrievanie vzduchu v miestnostiach v lete.

V letných mesiacoch stúpajú teploty vysoko a hlavným cieľom majiteľov je, aby sa dom v tomto období neprehrieval. Rozhodnutie, aký materiál bude na zateplenie domu použitý, nechali manželia na svojho syna, ktorý realizoval aj samotnú stavbu domu. Dom má valbovú strechu a preto zvolil ekologickú fúkanú izoláciu v hrúbke 40 cm Supafil Loft 045, ktorá je pre tento typ strechy ideálna. Dôvodom výberu práve tejto izolácie boli výhody, ktoré poskytuje pri zateplení sadrokartónových dosiek. Medzi hlavné výhody patrí napríklad:

      • dokonalá izolácia elektrických káblov,
      • nie je potrebné ju skladovať ,
      • vylučuje vznik tepelných mostov.

Zateplenie staršieho rodinného domu s pultovou (dvojplášťovou) strechou

Zatepľovanie novopostavených rodinných domov je štandard a každý chápe jeho význam. Izolovať, je však vhodné aj staršie domy, čo bol prípad Mareka, ktorý kúpil starší dom na Orave.

Zatepľovanie novopostavených rodinných domov je štandard a každý chápe jeho význam. Izolovať, je však vhodné aj staršie domy, čo bol prípad Mareka, ktorý kúpil starší dom na Orave.

Staršie domy si vyžadujú väčší zásah rekonštrukcie a v tomto prípade bolo potrebné zrekonštruovať nielen celý interiér, ale aj vymeniť okná a dvere. Rodina si taktiež vybudovala v exteriéri drevenú terasu a novú príjazdovú cestu, čím dodala stavbe moderný nádych.

Nakoľko sa jednalo o stavbu na severe Slovenska, energetická úspornosť bola pre majiteľa veľmi dôležitá. V lete pomáha izolácia na zamedzenie prehrievania domu a v chladnom zimnom počasí šetrí financie za vykurovanie. Majitelia sa preto rozhodli pre kompletné zateplenie a v dvojplášťovej streche bola aplikovaná vrstva fúkanej minerálnej izolácie Supafil Loft 045.

Kultúrna pamiatka v Martine, vila Dr. Kohúta, vyzerá ako nová. Pomohla jej aj fúkaná izolácia.

Rekonštrukcia kultúrnych pamiatok býva zložitý proces, kedy je potrebné zrenovovať poškodené časti objektu, zároveň pritom nenarušiť statiku a historické architektonické prvky. Mesto Martin sa rozhodlo čeliť takejto výzve a obnoviť vilu Dr. Kohúta na pešej zóne. Jednou z požiadaviek bolo aj zateplenie pôvodného trámového stropu. Ideálnou možnosťou bolo jeho zateplenie fúkanou minerálnou izoláciou Supafil Loft 045, ktorá nielenže má výborné tepelnoizolačné vlastnosti, ale ako jedna z mála fúkaných izolácií je zaradená do najvyššej triedy odolnosti proti požiaru (reakcia na oheň A1) a je absolútne nehorľavá. Zásah do konštrukcie stropu bol minimálny a práce na zateplení stropu fúkanou minerálnou izoláciou trvali len 2 dni.

Fúkaná izolácia zabraňuje nielen únikom tepla v zime, ale zároveň odstraňuje prehrievanie vzduchu v miestnostiach v lete.